Suzanne Collins

Brief van Suzanne Collins over het script van the Hunger Games

Nu het filmen van de Hongerspelen is begonnen, krijg ik veel vragen over het script, dus ik bedacht me dat ik wat van mijn ervaringen met jullie kon delen. Begin 2010 begonnen Color Force en Lionsgate met het omzetten van het boek naar film, en ik schreef de eerste versie van het script. Daarna werd ervaren scriptschrijver Billy Ray ingezet om het document verder te ontwikkelen. Hij is niet alleen schrijver maar regiseerde ook de uitstekende films Shattered Glass en Breach, het was erg prettig om met hem samen te werken. Bijzonder getalenteerd, meewerkend en altijd respectvol naar het boek. Zijn versie verdiepte de wereld van Panem en de bewoners. En alsof ik niet al geluk genoeg heb, kwam Oscar-genomineerde filmmaker Gary Ross, bekend van zijn prachtige werken Seabiscuit en Pleasantville, aan boord. Als onderdeel van zijn creatieve proces schreef hij een vervolgversie waarin hij zijn ongelooflijke visie voor de film verwerkte. En toen nodige hij mij, heel genereus, uit om er samen met hem aan te werken. We hadden onmmiddellijk een levendige creatieve connectie waarmee het script de eerste draaidag bereikte. Uiteraard zal het stuk zich blijven ontwikkelen tijdens het filmen, terwijl de acteurs de karakters tot leven brengen, de crew hun uitzonderlijke talenten inbrengt en de editors met Gary samenwerken om zijn visie zo goed mogelijk te realiseren. De definitieve versie van het script zal in maart 2012 op het grote scherm te zien zijn.

Aldus het script proces. Als schrijfster ben ik erg dankbaar voor deze reis.

May the odss be ever in your favor!

Suzanne Collins

Over Suzanne

Suzanne Collins wilde aanvankelijk actrice worden, maar uiteindelijk belandde ze achter de schermen. Haar carričre als schrijfster begon in 1991 als scenarioschrijfster van kindertelevisieprogramma’s nadat ze haar master in Dramatic writing aan de Universiteit van New York had gehaald. Ze werkte aan enkele televisieprogramma’s voor Nickelodeon, waaronder de met een Emmy-genomineerde series Clarissa Explains It All, The Mystery Files of Shelby Woo, Little Bear, en Oswald. Collins was genomineerd voor de Writers Guild of America voor haar medewerking aan het schrijven van de kerstspecial Santa, Baby!

Na een ontmoeting met kinderboekenschrijver James Proimus raakte Collins geďnspireerd om zelf een kinderboek te schrijven. Haar inspiratie voor Gregor de Bovenlander, Kluitman 2009 (Gregor the Overlander), het eerste deel uit The Underland Chronicles, was het boek Alice in Wonderland. Suzanne dacht dat het voor kinderen die, net als zij, in de stad opgroeiden moeilijk was om zich in te leven in de omgeving waarin Alice in Wonderland zich afspeelt. Want in New York val je niet zo snel in een konijnenhol en áls je al ergens in valt, dan is het onwaarschijnlijk dat je een theekransje vindt.

Collins schreef ook De Hongerspelen Trilogie die Van Goor in 2009-2010 uitbracht. De Hongerspelen (Deel 1) was deels geďnspireerd door de Griekse mythe van Theseus en de Minotaur. Ook haar vaders carričre in de luchtmacht zorgde ervoor dat ze armoede, verhongering en de effecten van de oorlog begreep. Ook begreep ze hoeveel een kind kon verdragen. Het vervolg op het boek werd Vlammen (Deel 2), dat later datzelfde jaar uitkwam. Het laatste boek uit de trilogie, Spotgaai (Deel 3), kwam in 2010 uit.

Collins woont in Connecticut met haar man Cap, haar dochter en zoon en haar drie katten.

Suzanne draagt Spotgaai-pin

In juli 2011 stond er in interview met Suzanne Collins in het Amerikaanse Movie Magic Magazine. Op de foto bij het artikel draagt Suzanne Collins een ketting met daaraan de spotgaai zoals Katniss deze als broche krijgt.

Bibliografie

Gregor De Bovenlander

De voorspelling (2009)
Het labyrinth (2009)
De vloek (2009)
De Vuurlanden (2010)
De Krijger (mei 2011)

De Hongerspelen Trilogie

De Hongerspelen (2009)
Vlammen (2009)
Spotgaai (2010)
Bestel direct bij BOL.com: